Commodore Szerviz és Restaurátor - Albertirsa
Commodore Szerviz és Restaurátor


Üdvözlöm! Tóth Zoltán vagyok, a „restaurátor”.

Ha valakire, rám biztosan illik a kifejezés, hogy őskövület. Persze, ezt a szó jó értelmében, és nem negatív jelzőként kell értelmezni. Mindenesetre az biztos, hogy olyan régen végeztem televízió és rádióműszerészként, hogy lassan már csak fekete-fehér emlékeim vannak róla.

Miskolcon, rádióamatőrként eltöltött éveim emléke mára kissé megkopott, de némi fejtörés révén azért még emlékszem mindkét akkori hívójelemre. Bizony, a szépen csengő HA9MGZ és HA6MGZ azonosítók alatt velem beszélgetett anno sok hozzám hasonló amatőr őrült. A Commodore Love Story még ennél is régebben, gyerekkorom derekán kezdődött, és az Ady művelődési házban rendszeresen tartott Amiga klubban teljesedett ki, és tart szüntelenül mind a mai napig. A 90-es években a miskolci Avas lakótelepen üzemeltettem egy műszerész műhelyt, ami Budapestre történő költözésemig biztos megélhetést, és sok értékes kapcsolatot adott nekem. Fiatalként az összes Commodore, ZX Spectrum, Enterprise és Videoton TVC számítógépet rám hagyták az „öregek”. Ezen nem csodálkoztam, hisz ezek a korosztályom új technikái voltak.

A költözésnél megtartott, és az azóta vásárolt szerszámok és műszerek elegendő hátteret biztosítottak ahhoz, hogy amikor egy-egy rokonom vagy ismerősöm megtalált egy elromlott számítógéppel, rádióval vagy tévével, segíteni tudjak nekik. Ez szép lassan kinőtte magát, jöttek a rokonok rokonai és a barátok barátai, én pedig lassacskán megadtam magam sorsomnak. Amikor a Commodore gépek elérték a matuzsálemi kort, és ebben a szegmensben is felütötte fejét a retro-őrület, elkezdtek jönni a „műértőbb” ügyfelek, én pedig egyre inkább erre a vonalra fókuszáltam.

2018-ban újraindítottam a Commodore gépek - koruknak megfelelő - restaurálását. Mivel túl sokan kerestek meg ZX Spectrum, Enterprise, Videoton TVC és HT gépekkel, így azok restaurálását is elvállaltam. Magyarországon újraindítottam a Commodore Szerviz-t, nem csak a hazai honfitársaimnak.

A Commodore Szerviz 2019-ben megkapta a Cloanto és Hyperion termékek terjesztési jogát. Ez nagy szó volt, és azt is jelentette, hogy innen már nincs visszaút. Fejet hajtottam hát sorsom előtt, és szomorúan tudomásul vettem, hogy minden jel szerint úgy kell leélnem az életemet, hogy közben azzal foglalkozok hivatásszerűen, ami eddig a hobbim volt, és amit eddig is imádtam csinálni. Tudom, ez szörnyen hangzik. Na jó, nem.

2020 januárjában a Commodore Szerviz végül kinőtte a nappali egyik sarkát, majd a teljes nappalit (és konyhát, meg néha a fürdőt) és minden szükséges engedélyt beszerezve, önálló helyiségbe költözött. A szerelem újra fellángolt. Alig egy hónappal később a Szerviz megkapta a kiegészítők, módosítások gyártásának engedélyeit is.

Évek múlásával sokszor sokan mondták, hogy a szolárium tetőterében kialakított műhely, már megnyitásakor kinőtte magát. Ezért 2022 januárban úgy döntöttünk, hogy a Commodore Szerviz átköltözik egy önálló üzlethelyiségbe, de továbbra is marad Albertirsán. A műhely osztozik a mai modern számítógépek szervizével és vállalkozások, cégek rendszergazda szolgáltatásával.

Az üzlethelyiség még ezt követően is napról napra változik, alakul. Talán ez a folyamat nem is áll meg sohasem.

Így lettem hát miskolci műszerészből a Commodore gépek elhivatott „megmentője”, aki (ti mondtátok így) egyedül írja tovább a Commodore Love Story-t. Én inkább azt mondom, a Love Story-t ti írjátok, én csak életben tartom azt számotokra.

Munkámban, főként az AGA-s (SMD, felületszerelt) Amiga 1200, 3000, 4000, CD32 és A600 ECS PCB-k (alaplapok) javításában, óriási segítséget nyújt Tihanyi Róbert barátom, amit ez úton is köszönök neki.

A Commodore Szerviz és Restaurátor fő tevékenysége a ’80-as, ’90-es években gyártott Commodore számítógépek, monitorok és kiegészítők javítása, restaurálása. Mivel már az akkori kínálat is széles skálán mozgott, ezért természetesen beérkezik javításra néhány egyéb márka is, mint pl. ZX Spectrum, Enterprise, Videoton TVC, HT, vagy mondjuk Atari, és ennél is ritkábban, a kevésbé ismert márkák egy-egy darabja is (Ez utóbbiakkal kapcsolatos restaurálásról érdeklődjön).

Köszönöm, hogy ellátogatott az oldalunkra, írjuk tovább együtt egy letűnt kor szépemlékű történetét.

2018.07.01

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz


Commodore Szerviz és Restaurátor | Tóth Zoltán restaurátor
disztribució
Commodore Szerviz és Restaurátor | Cloanto distribútor
Commodore Szerviz és Restaurátor | Hyperion distribútor