Commodore Szerviz és Restaurátor - Commodore Amiga első lépések
Commodore Szerviz és Restaurátor
C= | szerviz | Commodore | Commodore Amiga, Commodore PC | ZX Spectrum | Enterprise | Atari | Videoton TVC | CPC | HT | billentyűzet | fejlesztések | értékesítés | elérhetőség
első lépések: Commodore 64,SX-64,VIC-20,16,116,+4,128 | Commodore Amiga | ZX Spectrum | Enterprise | Videoton TVC | HT | Amstrad/Schneider CPC


Commodore Amiga első lépések


Nagyon sok levelet és üzenetet kapok Commodore Amiga 500, 600, 1200, CD32 és 4000-es számítógép alapvető használatával kapcsolatban. Ezért megpróbálom pár sorban összefoglalni a fontosabbakat.

Attól azért mindenkit óvnék, hogy ezeket a számítógépeket felújítás nélkül használja. Sőt, azon gyűjtők, akik felhalmozva tárolják ezeket a gépeket, szinte biztosak lehetnek, hogy azok már halottak...

Amiga gyártásban alapvetően két technológiát különböztetünk meg. Az egyik a THT (lyukfuratolt), a másik SMD (felületszerelt). THT, de kétoldalas alaplapi technológiával készült Amiga gépek az 500, 500+, 1000, 1500, 2000, 3000 és a CDTV. Kétoldalas SMD technológiával az Amiga 600, 1200, 4000 és a CD32 gépek lapjai készültek. SMD két oldalas, de négyrétegű (panel rétegeiben található még két réteg vezető, amit szabad szemmel nem látunk) az Amiga 1200 és 4000-es számítógépek (a mostani PC-k is kétoldalú, de négy rétegű panellal szereltek).

Amiga 600, 1200, CD32 és 4000-es estében a fő gondot az elektrolitikus kondenzátorok, az elektrolit-folyadék szivárgása okozza. Maga az elektrolit-folyadék lúgos kémhatású és megkezdi, elrothasztja a környezetében lévő forrasztó ónt, pad-et (forfüleket) és trace-t (vezetőket). Ezért nem elegendő csak ezeket a kondenzátorokat lecserélni. Ugyanis ez a folyadék szépen beszivárog a környezetében lévő passzív elemek (ellenállások, diódák, kerámia kondenzátorok, stb…), IC-k és Delay, BPF kocka (RC tag) alá. Ezeket mind le kell bontani, a kifolyt elektrolit-folyadékot semlegesíteni és újra felépíteni.

CD32 esetében a fentiek kifejezetten veszélyesek, mert ott nagyon sűrűn vannak a csoportkondenzátorok és elég szép számmal.

Sok lelkes amatőr ezeket a kondenzátorokat cseréli és örül neki, hogy minden rendben működik... Aztán pár hónap elteltével a számítógépük fekete képernyővel indul. Ilyenkor már csak 50% esély van a lap megmentésére. Ellenkező esetben, el lehet adni fillérekért a maradékot Re-Amiga építés céljára. Tihanyi Robi barátom előszeretettel vásárolja fel ezeket a gépeket, mert ő kihívásnak éli meg a Re-Amiga építést.

Alapvetően az előrehaladott elektrolit-folyadék okozta károk abban nyilvánulnak meg, hogy gépünknek Compozite (Video) és RF (rádiófrekvenciás C36 csatorna) jele nincs, vagy csak valami zavaros kép. Esetleg az RGB (piros, zöld, kék) színek valamelyike hiányzik. Rosszabik esetben a Power LED világít, de fekete képet kapunk.

Előbbi esetben elkönyvelhetjük a Delay és BPF kocka halálát (sokan az encoder IC -t kezdik cserélgetni, értelmetlenül), erről bővebben itt olvashat:
Commodore Amiga 600, 1200 Delay és BPF meghibásodása
Delay és BPF beszerzése, helyettesítése

Amiga 500+, Amiga 500 és RTC -s (órás) trapdoor RAM bővítő, Amiga 2000 és 4000 esetén zöld, vagy rosszabik esetben fekete képernyővel való indulás. Ezekben a készülékekben lúgos akkumulátor található, ami biztosan kifolyt a panelra. Ezzel a galvánfuratokat és a trace-t (vezetőket) szépen elkezdte lemarni. Sajnos, ebben az esetben a gépek kb. 50%-a menthető csak.

Amennyiben menthető a lap, akkor modern akkumulátor helyett (amit fixen be kell forrasztani), CR2032 -es elemeket használok átalakítóval visszaépítésre. Ugyanilyen elemek találhatóak az asztali PC -k BIOS beállításának megtartására. Ezt azért preferálom, mert pár év után könnyen cserélhetőek ezek az elemek és nem kell folyamatosan kiforraszgatni az akksit. Az általam használt elemes megoldásról itt olvashat: Lúgos akkumulátor CR2032 elemre cserélése

Nem lehet megjósolni, hogy ezek a készülékek, amik a 80-as, 90-es években pár évre tervezettek és napjainkban indulnak, meddig fognak még működni. Az elmondható, hogy újonnan felrakott elektrolitikus kondenzátorokat 10 évente cserélni kell. Viszont ezért cserébe kárt nem okoznak. Kiszáradásukat onnan lehet észrevenni, hogy képi zavarok, vagy hanghibák jelentkeznek. Ekkor már csak cserélni kell őket és újra használhatóak.

Kivéve, ha azt előtte fogóval csavargatva valaki leszedte őket. Ebben az esetben iszonyúan sérül a pad-ek (forfülek) rögzítése, ilyenkor kész csoda, ha újra lehet építeni a kondikat, nem hogy azokat újból cserélni... Ettől a fogós csavargatástól óvnék mindenkit! Nagyon sok ilyen lapnál kellett mondanunk, hogy Re-Amiga alkatrésznek lehet használni.

Szintén értelmetlen megoldás az elektrolitikus kondenzátorok helyett felrakott tantál kondenzátorok. Amennyiben tápegységünk nincs felújítva, akkor agyalhatunk gépünk miért nem működik megfelelően. Ugyan is a tantál kondenzátorok nagyon érzékenyek a hálózati zavarokra (nem megfelelő szűrés). Ráadásul, ezek a tantál kondenzátorok készülékünkben nem fogják azt az eredményt hozni, szűrésben, amit chipkondikkal terveztek a tervezők. THT technológiás Amiga 500, 500+, 1000, 1500, 2000 és 3000 -es gépünkbe meg egyáltalán ne használjuk!

Tárolásukról annyit, hogy zacskóba csomagolva (nem kell hermetikusan lezárni), dobozában, vagy szekrényben érdemes tárolni. Fűtetlen szoba, tetőtér, garázs és pince szóba se jöjjön. Azt már biztosan nem fogja túlélni. Ne feledjük, hogy havonta, de legalább pár havonta kapcsoljuk be gépünket. Ez nem garancia a tartós működésre, de azt vettük észre, hogy az így tárolt gépeknél kevésbé jelentkeznek hibák.

TV -re kötés
Amiga számítógépek analóg RGB kimenettel is rendelkeznek, így olyan kábelt kell vásárolnunk, ami Amiga DB23 és TV SCART kábel. Amiga 500 és 500+ esetében van még egy RCA (piros) csatlakozós mono chrome videó kimenet, de ezt gondolom már senki nem akarja használni. Ilyen analóg RGB SCART kábelt pl. itt lehet vásárolni: RGB SCART kábel vásárlása

Ha szerencsénk van, akkor a Amiga 500 és 500+ gépünkhöz van egy A520 Video - RF modulátor. Ennek segítségével RCA csatlakozós TV-re már rá is tudjuk kötni gépünket.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga első lépések
Commodore Amiga A520 modulátor és a közösítő audio kábel
Fenti RCA aljzat a Video kimenet, jobb felső RCA az RF kimenet, jobb alsó RCA az Audio közösítés az RF részére.


Amiga 600, 1200 és CDTV esetében az alap RGB kimeneten kívül van még RCA (sárga) Compozite (Video) és RF (rádiófrekvenciás C36 csatornás) kimenet is. Ezeket értelemszerűen TV -k bemeneteire lehet direktbe kötni.

CD32 esetében RCA Video-Audio és S-Video (4 tűs) kimenet található.

Hanggal nincs sok dolgunk, alapból mindegyik gép tartalmaz egy piros és egy fehér RCA Audio csatlakozó aljzatot. Ezt a TV-nk Audio RCA aljzatához kell csatlakoztatni. RGB-s SCART kábel Video és Audio kábel is egyben.

A520 esetében, ha RF-en keresztül szeretnénk a TV-re kötni gépünket, akkor jár hozzá egy fekete RCA Y Audio kábel is. Ez arra szolgál, hogy az RF jelbe bekeverjük a hangot, persze ez a kábel monosítja a sztereó jelet és így csak mono Audio jel kerül az RF modulátorba. A fekete Audio kábel két önálló végét az Amiga Audio R és L RCA aljzatára kell dugni, míg a közösített egy csatlakozós RCA dugót az A520 Audio csatlakozóba.

Amiga számítógépünk RGB kimenete ráköthető olyan CRT EGA és CRT/LCD VGA monitorra, ami le tud menni 15KHz-re. Ehhez szükségünk van egy Amiga RGB - VGA monitor adapterre. Sajnos erre nagyon sok dealer is rájött és kb. 50e Ft körül árulják a 10e Ft értékű 4:3 arányú 10 éves LCD VGA monitorokat. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy VGA monitorunk le tud menni 15KHz-re, akkor nyugodtan kössük rá gépünket. Összesen annyi történik, hogy a kép nem jelenik meg. LCD monitor esetében ki is írja, hogy nem megfelelő képarány. Amiga RGB – VGA monitor adaptert pl. innen lehet vásárolni:
Amiga RGB – VGA monitor adapter vásárlása

bekapcsolás
Mielőtt bekapcsolnánk Amiga számítógépünket, egy egyszerű, olcsó multiméterrel mérjük meg a tápegységünk feszültségeit. Nyugodtan dugjuk be az áramba, kapcsoljuk be és fogjuk pl. a lábunk közé az Amiga dugót, majd a GND-hez érintsük a fekete mérő zsinórt, majd a piros mérő zsinórral mérjük meg a +5VDC, +12VDC és -12VDC -t. Pár tized eltérés nem gond. Ha véletlenül a színeket felcseréltük, akkor a fenti értékek polaritása fog megfordulni, ez nem gond.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500, 500+, 600, 1200 tápegységdugó feszültségek mérése (PSU pinout)
Commodore Amiga 500, 500+, 600 és 1200 tápegységdugó feszültségek mérése (PSU pinout)
Tápegységdugó bedugható Commodore 128 számítógépbe, DE meg NE próbálja! Ellenkező esetben a Commodore 128 teljesen tönkre megy.


Ezt azért kérném, mert mostanában nagyon sok Amiga tápegység halálozik el és ezzel az Amiga gépeket is viszi magával. Erről bővebben itt olvashat:
Commodore Amiga 500, 500+, 600 és 1200 mai modern tápegységek

Fontos! Ha használunk külső floppy-meghajtót, akkor azt bekapcsolás előtt csatlakoztassuk. Arra is figyeljünk, hogy ezeken a külső floppy-meghajtókon van hátul egy ki- bekapcsoló.

boot
Bekapcsolást követően jó párszor villannia kell a képernyőnek és a villanások alatt szürke képet kell látnunk, majd a kezdő képernyőnek meg kell jelennie. Ha a villanások megállnak színes képernyővel, akkor az azt jelzi, hogy az önteszt hibával megállt. Természetesen minden színnek megvan a hibkódja.

Ne, szedjük szét a gépet. Ugyanis attól, hogy látjuk a belsejét, nem fog megjavulni. Nem, nem esett le egy kábel se, ami megakadályozza az indulást… Ebben az esetben kérem, hogy hozza be a gépet, vagy küldje el postával és megmondom pontosan mi a baja.

Amiga 1200 esetében, amennyiben nincs benne CF kártya vagy HDD, akkor v3.0 Kickstart-al olyan 20s, míg v3.1 Kickstart-al olyan 60s a kezdő képernyő megjelenése. Nem kell megijedni, ez nem hiba.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500 v1.2 boot screen  Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500 v1.3 boot screen
Commodore Amiga 500 v1.2 és 1.3 boot screen

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500+ v2.04 boot screen  Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 1200 v3.1 boot screen
Commodore Amiga 500+ v2.04 és 1200 v3.1 boot screen

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga első lépések
Commodore Amiga 1200 3.1 Workbench (HDD -ről)

floppy lemez
Kezdő képernyő megjelenésekor a floppy-meghajtóból hallhatunk rendszeres kattogást. Ez már fél siker. Annak köszönhető, hogy a floppy drive várja a floppy lemez fogadását, amit behelyezésekor azonnal el is indít.

Többnyire itt meg is áll a gépünk. Ugyanis ezek a floppy-meghajtók 90%-a biztosan hibás lesz. Mielőtt rákérdezne, nem javítható. Korábban próbálkoztam javításukkal, de pár nap, vagy pár hónap elteltével újabb és újabb hibák jöttek elő. Ezért feladtam ezek javítását. Sokszor előfordul, pár lemezt betölt aztán többet nem, vagy másnaptól nem olvassa a lemezeket. Sajnos ez az évtizedek hozadéka...

Két lehetőségünk van.

Egyrészt, keresünk az interneten eladó Amigára módosított PC-s floppy-meghajtót, de olyat, amihez adnak 3D nyomtatott kiadó gombokat is. Ugyanis a PC-s meghajtók kiadógombja nem egyezik meg az Amigás floppy-meghajtóval. Szeretném, ha most nem faragnánk a házat a PC -s meghajtókhoz… ilyen PC-s floppy meghajtókról itt olvashat: Amiga belső FDD kiváltása PC -s FDD -vel

Másodrészt a floppy-meghajtó helyére beteszünk egy modern GOTEK eszközt. Ennek segítségével pendrive-ról tölthetjük be a játékainkat. Erről bővebben itt olvashat: belső GOTEK

Van egy harmadik megoldás is, mikor működik a belső meghajtónk, de szeretnénk GOTEK-et is, ebben az esetben egy külső floppy-meghajtó átalakításával csinálhatunk külső GOTEK meghajtót. Egy hátulütője azért van. Sok DEMO DF1-en nem fog indulni. Ha sokat szeretnénk DEMO-zni, akkor inkább maradjunk a belső GOTEK-nél. Erről bővebben itt olvashat: külső GOTEK

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga első lépések
The Chaos Engine Amiga 1200 -es gépen

512KB, 1MB, 2MB RAM – Chip és Fast/Slow RAM
Amiga 500-as számítógépünk alapból 512KB RAM-mal rendelkezik. További 512KB-tal bővíthetjük trapdoor (alsó csapóajtó) RAM-mal. Ez azért fontos, mert nagyon sok játék 1MB RAM-mal indul. Na, de itt van a kutya elásva!

A fenti két RAM terület gépünkben 512KB Chip RAM (ez rajta van az alaplapon) és 512KB Fast/Slow RAM-ként jelenik meg trapdoor RAM esetében. Ez így együttesen 1MB RAM. Ebben az esetben a játékok maguk döntik el, hogy mely RAM területet használják, vagy esetleg együttesen összevonva.

Viszont vannak olyan gépek, mint az Amiga 500+ ami alapból (alaplapon) 1MB Chip RAM-mal rendelkezik és további RAM kiegészítésként 512KB, vagy 1MB RAM-mal bővíthetjük azt trapdoor-ban. Ez így együtt már 1,5MB, vagy 2MB RAM lesz.

Most jön a lényeg, amit sokan már elfelejtettünk. Anno, mikor Amigára elkezdtek írni játékokat, elkövettek egy logikai hibát a RAM ellenőrzésekor, betöltéskor. Ez a logikai hiba abból adódik, hogy alapvetően a játékprogram azt ellenőrzi, hogy 512KB Chip RAM rendelkezésre áll-e, vagy sem. Amennyiben 500+-os gépünk van, amiben ugye tudjuk, hogy 1MB Chip RAM van, vagy olyan Amiga 500-as, amiben a Chip és Fast/Slow RAM-ot összevonták 1MB Chip RAM-ra, azon már nem fog elindulni. Ugyanis az már nem 512KB Chip RAM. Persze logikus az lenne, ha minimum 512KB Chip RAM-ot ellenőrizné, de nem így írták meg a kódokat. A gond ebből az lett, hogy ezt a logikai elírást nagyon sok játéknál lemásolták.

Ergo, nagyon sok játék csak 512KB Chip RAM-mal fog elindulni, ha 1MB, vagy attól több Chip RAM-unk van, azon már nem.

Miután erre rájöttek és az Amiga 500+ is megjelent, a játékokat úgy írták, hogy 1MB RAM-mal induljon csak. Ebben az esetben alap Amiga 500-as, ami csak 512KB Chip RAM-mal rendelkeznek, nem fognak elindulni. Ezért ezekbe az alap 500-as gépekbe a trapdoor-ba plusz 512KB RAM-ot kell tenni. Így már a játéknak mindegy, hogy 1MB Chip RAM van a háttérben, vagy 512KB Chip és 512KB Fast/Slow RAM.

Tudom, első olvasatra kicsit bonyolult.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga A501 trapdoor RAM 512KB  Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga A501 Plus trapdoor RAM 1MB
Commodore Amiga 500 -hoz A501 512KB és 500+ -hoz A501 Plus 1MB trapdoor RAM bővítő

Így, ha valaki Amiga 500-zal akar játszani, érdemes 2 modellt tartania. Egy sima Amiga 500-ast 1.3KS-el és 512 – 512KB RAM-mal és egy Amiga 500+-ost 2.04KS-tal és 1MB – 1MB RAM-mal. Ebben az esetben nem lesz gond a játékok indulásával.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga Kickstart PROMs
Commodore Amiga Kickstart PROM -ok
bal letről felfelé: Amiga 500 v1.2, v1.3, 500+ v2.04, 600 v2.06 (HD)
jobb letről felfelé: Amiga 1200 v3.0 és v3.1


Egyébként erre a problémára van egy nagyon jó megoldás. A gond ezzel az, hogy elég drága és évi gyártásokkal számolhatunk, ez az úgynevezett ACA500+. Lényeg, hogy normál Amiga 500-as 512KB RAM elegendő. Kártya segítségével állíthatjuk a RAM területeket, mennyiségeket és a KS típusát is. Plusz ez egy két CF-kártyás rendszer, aminek egyik kártyája Amiga formátumú (erről bootol), míg a másik PC-s. Így ez utóbbi kártya segítségével könnyedén vihetünk át fájlokat Amigánkra, PC -ről. Természetesen, ettől sokkal többet tud ez a kártya, itt olvashat róla: ACA500+

CDTV, CD32
Alapvetően az évtizedek hozadéka, a CD olvasási hiba. A gépek több mint fele ezzel a hibával rendelkezik.

CDTV esetében a fej kivezető szalagkábel elöregedése, szétporladása az a hiba, ami nem javítható. Nincs rá mód (használat, tárolás), hogy mikor nem öregedik el. Másik az CD olvasó panel meghibásodása, nem igazán javítható. Egy időben próbálkoztunk vele, de pár nap elteltével más elektronikus hibák jelentkeztek. Egy időben volt olyan PC -s CD olvasó (caddy -s) aminek a panelja megegyezett és cserekompatibilis volt. Viszont jó pár éve még hasonló PC -s CD olvasót se látok. Így a CDTV CD olvasója ameddig megy, addig használni kell.

CD32 esetében a fej szokott elromlani, ehhez komplett mechanikákat lehet még kapni, így van lehetőség cserére. De, hogy meddig lehet kapni...

Vásárláskor ezeket a CD olvasókat feltétlenül ellenőrizzük. CDTV esetében még így is rizikós, mert a szalagkábel pl. szállításkor is elpattanhat.

CD32 esetében sokszor tapasztaljuk, nincs meg a tápegység. CD32 teljesen kompatibilis a Commodore 1541/II floppy drive tápegységével, de abból is (kipróbálásra) a +5VDC 1A -es tápját használjuk. Játékok elfognak vele indulni, de ha bármi kiegészítőt teszünk rá már nem. Alapvetően a gyári tápegysége +5VDC -n 2A, ezt vegyük figyelembe. Utángyártott tápegységek kaphatóak.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga CDTV
Commodore Amiga CDTV
extrák benne: +8MB RAM, SCSI kártya és HDD, boot szelektor


Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga CD32
Commodore Amiga CD32

billentyűzet
Ez egy nagyon jó téma, ugyan is nem is gondolnánk, de 50% -ban működnek csak megfelelően a billentyűzetek. Persze, mindig mi nem működik, RETURN, SPACE, ALT és Amiga A gombok. Ne, hogy tudjunk pl. resetelni billentyűzetről...

Az Amiga 500, 500+, 2000, 3000 és 4000 azonos fóliát használ, csak azt kell megfigyelni, hogy angol, vagy német billentyűzetes. Sok esetben ezekhez a fóliákat külön gyártják. Viszont van olyan Amiga 500 -as billentyűzet (piros Power LED -es) Samsung fóliás, aminek fólia érintkező kivezetése két szállas. Sajnos ehhez a billentyűzethez nincs fólia gyártás.

Amiga 1000 és 1500 esetében a billentyűzet nem fóliás, hanem klikkes. Ritkán láthatunk Amiga 500 -ban is ilyen megoldást. Ezek nem tartalmaznak billentyűzet fóliát. Körülményes ezen érintkezők életre keltése, viszont nem mondanám, hogy tartós.

Amiga 600 -as esetében két fajta fóliát gyártottak, köznyelven mondva kék és zöld. Kívülről nem lehet megállapítani, hogy melyikkel szerelt, ezért a fedél eltávolítása után látható minden kiderül és így már könnyen vásárolható. Vásárláskor csak a színt kell figyelembe venni.

Egy kis érdekesség, amennyiben az Amiga 500 -as gépünk nem buherált, a POWER LED piros ami azt jelenti, hogy Rev. 3, 5 lap van benne. Amennyiben a POWER LED zöld, akkor Rev. 6, 8 lappal szerelt.

Amiga 500 -as esetében két billentyűzetet különböztetünk meg, az egyik a Samsung gyártmányú, melynek billentyűzet fóliája két kivezetésű (két rétegű), míg a másik Mitsumi aminek a billentyűzet fólia kivezetése egy kivezetős. A Samsung fóliát nem gyártják, így ha az rossz, akkor billentyűzetünktől el lehet búcsúzni, mert még a gombok se kompatibilisek a Samsung billentyűzete. Van lehetőség a Samsung fólia cserére Mitsumi -ra, de ebben az esetben kell szerezni egy Mitsumi elektronikát hozzá. Egyébként Mitsumi fóliával szerelt az Amiga 500 -as többsége, az 500+, 1200, 2000, 3000 és 4000 -es gép.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 1000, 1500 mechanikus billentyűzet  Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500 mechanikus billentyűzet
Commodore Amiga chickenlips, vagy space invader (mechanikus) 1000, 1500 billentyűzet (nem fóliás) balra és Amiga 500 billentyűzet (nem fóliás) jobbra

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500 billentyűzet  Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500, 2000, 3000, 4000 billentyűzet
Commodore Amiga 500 SAMSUNG billentyűzet (fóliás, de nem gyártják) balra és 500, 2000, 3000, 4000 MITSUMI billentyűzet (fóliás, gyártják) jobbra.

egér
Alapvetően az Amigánkhoz, úgynevezett, tankegeret adtak. Ez az egér teljesen úgy néz ki mint a Commodore 1531 64, 128 -as géphez való egér. Természetesen nem fognak működni a másik gépen, ha összekeverjük őket. Viszont, nem is fognak meghibásodni, ha így járnánk el. Ez a tankegér egy igazi mechanikus görgős egér, tehát tisztítani kell a görgőt időközönkét.

Léteznek USB egér átalakító Amigához, de ezekről tudni kell, hogy PS2 protokollosak. Ilyen USB -s egerek voltak a kezdetben gyártott PC -s egerek. Persze, én még nem találkoztam olyan USB -s egérrel, ahol ez a PS2 -es protokoll feltűntetett. Szóval, elég nehéz lesz ilyen egeret találni, de azért nem lehetetlen. USB egér átalakítót pl. itt vásárolhat: Amiga USB egérátalakító

Én, alapvetően az eredeti Amiga tankegeret preferálom. Egyébként egy jó egéralátéttel semmi bajuk sincs.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga tankegér
Commodore Amiga tankegér és egy stílusos egérpad

joystick
Commodore joystickok mindegyike kompatibilis az összes Commdore számítógépekkel. Mindegy, hogy pl. 16, 64, vagy Amigával szeretnénk használni, mindegyik géphez használhatók egyaránt. Sajnos, ezeket a joystickokat már nem gyártják. Új gyártású, arcad karú és tűzgombú joystickokat még lehet kapni. Ezek teljesen jól működnek, annyi hogy alakjukat és fogásukat meg kell szokni.

Joystickok közül két alapvető elven működő kapcsolást különböztetünk meg, egyik a lapérintős (ez a halk mozgású), míg a másik a rúgós (kattogós mozgású). Javításukhoz alkatrészeket már nem gyártanak, így meglévő elromlott joystickokból lehet még kinyerni.

Lap érintő egyik meghibásodása, hogy maga a kis lapocska, amit nyomunk elreped, így rugalmasságát elveszíti és így kevésbé érintkezik. Rúgós esetében a rúgó, amit nyomunk nyúlik meg, vagy pattan el. Ez utóbbi esetében az is gondot jelent, hogy a rugót mozgató érintkező lap mozgó részén a galvanizálás elkopik, így vezetőképessége megszűnik. Ezért, mostanában sokszor tapasztaljuk, hogy joystickunk kattog, de még se megy valamelyik irány, vagy tűzgomb. Javítani a komplett irány, vagy tűz egység cseréjével lehet, de kérdés, amit kibontunk az is meddig fog még működni.

Joystick vásárlást, csak is úgy javaslok, ha viszünk magunkkal egy számítógépet és konkrétan azt kipróbáljuk. Ellenkező esetben, csak pénzkidobás lesz a vásárlás, aztán vitatkozhatunk az eladóval... ilyen hirdetéseknél is elszaporodott „teszteletlen” kifejezés, ami sok esetben egenlő a nem működővel. Csak így még jó pénzért el lehet adni.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore joystick -ok
Commodore joystick -ok

kiegészítők
DF0/DF1 váltó (DF0 belső, DF1 küldő floppy meghajtó), ez valójában arra szolgál, hogy külső floppy- meghajtó is tudjon bootolni. Erre 1.2 és 1.3 Kickstrat ROM -nál van szükség. Ettől magasabb verziószámnál már nincs szükség boot selectorra. Részleteket erről itt olvashat: Amiga 500/2000 DF0/DF1 váltó

1.3/3.0 Kick Start váltó, értelmét nem látom. Ugyan is Amiga 500 -as esetében 1MB azaz 512KB Chip és 512KB Fast/Slow RAM van. 3.0KS esetében a játékok kérik az 1MB Chip RAM -ot. Mivel csak 512KB Chip RAM -van, így nem igazán használjuk ki. Amiga 500+ ba rakott KS váltó pont fordított eredményt hoz. 1.3KS esetén szükségünk van az 512KB Chip RAM -ra, ellenkező esetben nagyon sok játék nem fog elindulni, úgy főleg nem, hogy a 500+ -os gépekben alapból 1MB Chip RAM -al szerelt. Részleteket erről itt olvashatsz: 1.3/3.1 Kickstart ROM váltó

GOTEK, erről már írtam fentebb, részletekről itt olvashat:
belső GOTEK
külső GOTEK

Nagyon sok gyorsító kártya, HDD helyettesítő, memória bővítő és pl. HDMI kimenet megoldás létezik a neten. Ezekről mindenki olvashat a kereső segítségével.


Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga első lépések


bejegyzések, posztok
RetrObright
billentyűzet ceruzás grafitozása!?
gumi lábak elöregedése
Plus 4 magyarosítása
Amiga 3,5" DS-DD lemezek halála
Commodore 5 1/4" DS-DD lemezek
DS-HD floppy lemezek használata Commodore Floppy meghajtókban
Amiga gyári floppy lemezek állapota
1541, 1541C floppy meghajtó fejhiba
1571, 128D, 128DCR floppy meghajtó fejhiba
Amiga 600, 1200 Delay és BPF meghibásodása
Delay és BPF beszerzése, helyettesítése
Lúgos akkumulátor CR2032 elemre cserélése
műsorok
tudatosság
disztribució
Commodore Szerviz és Restaurátor | Cloanto distribútor
Commodore Szerviz és Restaurátor | Hyperion distribútor


2730 Albertirsa, Vasút utca 14. | ny: HÉTFŐ, KEDD, CSÜTÖRTÖK, PÉNTEK 10:00-16:00 (szerdán, hétvégén és szünnap ZÁRVA, szerdán gépügyelet)
f: CommodoreSzerviz | e: info@commodoreszerviz.hu | t: 53 / 370-092

Commodore Szerviz és Restaurátor Copyright © 2018

csoportoldalak Napraforgó Szoli, PillePilla, SQIN Kozmetika, Rendszer Z