Commodore Szerviz és Restaurátor - szerviz szolgáltatás
Commodore Szerviz és Restaurátor
C= | szerviz | Commodore | Commodore Amiga, Commodore PC | ZX Spectrum | Enterprise | Atari | Videoton TVC | CPC | HT | billentyűzet | fejlesztések | értékesítés | elérhetőség
első lépések: Commodore 64,SX-64,VIC-20,16,116,+4,128 | Commodore Amiga | ZX Spectrum | Enterprise | Videoton TVC | HT | Amstrad/Schneider CPC


szerviz

szolgáltatásaink, a teljesség igénye nélkül
A 80-as, 90-es években gyártott Commodore, Commodore Amiga, Commodore PC, ZX Spectrum, Enterprise, Amstrad/Schneider CPC, HT, Videoton TVC és Atari számítógépek, monitorok és kiegészítők teljeskörű restaurálása és szervizelése.

Elsősorban régi számítógépek restaurátorai vagyunk, így a behozott gépek, eszközök esetleges javítása mellett minden esetben azok teljes átnézése, Re-Cap, tesztelése és tisztítása is elvégzésre kerül. Amennyiben javított a gép, úgy annak ismételt lebontása és felépítése. Szükség esetén az elrohadt, oxidálódott foglalatok és csatlakozók cseréje. Minden gépre, eszközre, szinte ugyanannyi időt fordítunk, ebből kifolyólag nagyobb lehet a restaurálási várakozás. Ezzel viszont kiküszöböljük az esetleges garanciális, és egyéb problémákat.

UV epromra ROM tartalom írása, szükség szerinti PIN 24-28 paneles átalakítóval. Hivatalos Cloanto vagy Hyperion Kickstart ROM-ok írása, akár váltható verzióval (panelra szerelt változatban).

„Re-Cap”, a készülékek összes elektrolit kondenzátorának cseréje (radiál, axiál és chip kondenzátorok, kizárólag azonos fajtákra). A Re-Cap válogatott NICHICON 5000h 20% kondenzátorokkal történik. Amiga számítógépek esetében PANASHONIC 5000h 20% kondenzátorokkal. Mivel az Axiál kondenzátorok nehezen beszerezhetőek, így a gyártó típus és kiegészítő értékek eltérőek lehetnek.

video, VGA monitorok javítása, kalibrálása
floppy meghajtók szervizelése, kalibrálása
billentyűzet fólia csere
gumis érintezőjű billentyűzet javítása, esetenként újra grafitozása, gombok pótlása
szerelhető vasmagos (nehéz) és kapcsolóüzemű (könnyű) tápegységek felújítása
tápegységek műterheléses vizsgálata
számítógépekhez videó kábelek gyártása (Scart, RCA, S-Video végződésekkel)
számítógépek, esetleges módosításainak elvégzése
reset gomb beépítése
akkumulátorok cseréje, modern cserélhető és fix modellekre
gumilábak pótlása, utángyártott színben, azonos talpakkal
stb.

Mielőtt tovább olvasna, egy kis segítség a Commodore számítógépek használatának első lépéseiről: Commodore 64, SX-64, 16, 116, Plus 4 és 128 első lépések.

a szervizelés menete
A szerviz szolgáltatások dokumentálása, minden esetben elektronikus úton történik. Nyilvántartáshoz a „MunkaLap 3” szerveres programot (amely e-mail klienssel kommunikál) használjuk. Dokumentálásként elektronikus fotósorozat is készül, melyet természetesen a megrendelők rendelkezésére is bocsájtunk.

Minden személyesen, vagy postai úton érkezett eszközökről fotósorozat készül. A szervizelés folyamán szinte minden lépés fotóval dokumentálásra kerül, a munkalapon részletes leírással kiegészítve.

Beérkezéskor a készülék/készülékek kapnak egy tervezett dátumot, amikor a tényleges javításra sor kerül. A nagyszámú eszköz miatt ez a tervezett dátum több hónapra előre kalkulált, viszont ha egy eszközzel pl. 1–1,5 napot is eltöltünk (komolyabb probléma esetén), ez a dátum sajnos tolódhat.

Az évek óta tartó, nagy mennyiségű készülék miatt bevizsgálást nem tudunk biztosítani. Amennyiben a felújítást közben kirívó eset fordul elő, akkor egyeztetésre kerül sor. Így eldönthető a folytatás mikéntje.

A szervizelés részeként, minden készülék teljes külső-belső takarításon, a panelek teljes „Re-Cap”-on és vegyszeres tisztítási folyamaton esik át. A kifolyt elektrolit folyadékok semlegesítését is megkapja, így azok további károsodást már nem tudnak okozni.
Ezzel egyidejűleg a teljes forrasztás, fóliák (trace, pad és lúg által megmart ónok kezelése) átvizsgálása, szükség szerinti javítás, érintkezők kontakt tisztítása megtörténik. Amely csatlakozó kontakthibás, az cserére kerül. Monitorok és meghajtók esetében teljes ellenőrzés és beállítás.
Az elkészült eszközök, hardveres tesztet követően 30 perces próbaüzem után kerülnek csak átadásra.

Ezt követően a munkalapra minden információ rákerül, ami történt egy-egy eszközzel. A munkalap lezárását követően a szervizelés alatt készített fotósorozatok is átadására kerülnek.

Amennyiben postai úton kerül átadásra a megjavított eszköz, úgy az kizárólag személyre szóló ajánlott levélként, vagy postai csomagküldeményként kerül feladásra. A feladásról kapott bizonylat másolatát is az ügyfél rendelkezésére bocsátjuk.

THT technológia
THT (lyukfuratolt) technológia esetében is gondot okoz az elektrolit kondenzátor és a lúgos akkumulátorok elektrolit folyadékának kifolyása.

A folyadék a PCB-n (panelon), nem csak a lakkréteget rohasztja szét, hanem a vezetőket, galvánfuratokat és a forrasztási pontokat is.

Az elektrolit folyadék semlegesítése előtt nemcsak a károkat okozó alkatrészek kerülnek eltávolításra, hanem a környezetben károsított passzív elemek és akár IC-k, foglalatok is.

Amennyiben ezek alatt, a környezetben nincs semlegesítve az elektrolit folyadék, úgy az tovább rohasztja az alkatrészeket és vezetőket (ha ez nem kerül semlegesítésre, akkor nagy eséllyel a lap menthetetlenné válik később.)

E folyamat révén az Amiga gépek Re-Cap költsége jelentősebb.
Commodore Amiga 500, 500+ gépek esetében 15.000.-Ft mely tartalmazza a munkadíjat és anyagokat, de nem tartalmazza az IC-k, foglalatok bontását és újraépítését (+ javítás, ha szükséges) + mosás
Commodore Amiga 1000, 1500, 2000 gépek esetében, a bevizsgálást követően kerül az ár meghatározásra + mosás

SMD technológia
Az SMD (felületszerelt) technológia az AGA-s gépek sajátossága (Amiga 1200, 3000, 4000, CD32 és az Amiga 600). Bár ez utóbbi nem AGA-s, de SMD technológiás.

Ezek a korai SMD elektrolit kondenzátorok olyan maró elektrolit folyadékot tartalmaznak, ami sokkal nagyobb kárt okoz a PCB-n, mint THT társaik.

Ez a folyadék nemcsak a vezetőket, de a pad-eket, tekercseket is (Delay és BPF) tönkreteszi.

Ezért, amikor eltávolításra kerülnek ezek a kondenzátorok, akkor a környezetükben lévő 100-150db passzív elem is cserélve lesz. Sőt, a környezetükben lévő IC-k is bontásra és újra visszaépítésre kerülnek. Ezzel biztosítva az elektrolit folyadék biztonságos semlegesítését.

Nem egy esetben tapasztaltuk, hogy csak a Re-Cap-olt gépek mindegyike egytől egyig pár hónap alatt elhalálozik. Ugyanis ez a folyadék folytatja a lakkréteg és az IC-k alatt a káros hatását. Ez esetben 50%-ban menthető a lap.

E folyamat révén az Amiga gépek Re-Cap költsége jelentősebb.
Commodore Amiga 600, 1200 gépek esetén 28.000.- Ft, mely tartalmazza a munkadíjat és anyagokat (+ javítás, ha szükséges) + mosás
Commodore Amiga CD32 esetében 30.000.- Ft, mely tartalmazza a munkadíjat és anyagokat (+ javítás, ha szükséges) + mosás
Commodore Amiga 3000, 4000 gépek esetében, a bevizsgálást követően kerül az ár meghatározásra + mosás

anyagárak
Mivel a készülékek közel 30 évesek, ezért kereskedelmi forgalomban szinte alig kapható hozzájuk új alkatrész. Ezért az esetek túlnyomó részében bontott alkatrészeket használunk a javításhoz. Így az alkatrész árak 1.- Ft-tól akár több ezer forint is terjedhetnek. Ez utóbbi nagyban függ a bontható készülékek beszerzési árától. Sokszor előfordulhat, hogy ugyanannak az alkatrésznek más és más az ára, ezért kérjük, hogy minden esetben érdeklődjön.

munkadíj
Szerviz és restaurálási díj 3.500.- HUF/óra, mely harminc percenként kerül elszámolásra.

garancia
Ahogy jeleztük, ezek a készülékek a 80-as, 90-es években készültek és nem igazán lelhető már fel hozzájuk alkatrész. Gyártásuk szinte a Commodore, illetve MOS korszak végével meg is szűnt. Amikkel találkozunk, azok is raktárakban visszamaradt, teszteletlen alkatrészek. Ami nehezíti még a javítást, hogy a készülékekben található segédalkatrészek, mint pl. logikai IC-k, passzív elemek gyártását is jó ideje leállították. Így nem marad más, mint a fellelt készülékekből kinyerni a működő alkatrészeket, melyek ezáltal már bontott alkatrésznek minősülnek.

Azt nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a készülékeket pár évre gyártották. Az, hogy még a mai napig is működnek… senki nem érti. Nincs megfelelő irányelv, ezen készülékek tartásáról, üzemeltetéséről, ami befolyásolná a szavatosságukat, működésüket. Annyit azért tapasztalunk, hogy felújítást követően havonta, vagy legalább pár havonta bekapcsolva, ezek a készülékek jó kondícióban maradnak. Tárolásukról annyi elmondható, ha nem használjuk őket, zacskózzuk be (nem kell hermetikusan) és tegyük el szekrénybe, a tárolt helység pedig legyen fűtött. Dohos, fűtetlen pince, vagy padlás biztosan kárt tesz bennük.

Minden készüléktípusnak van pár tipikus alkatrésze, ami az esetek 90%-ban elhalálozik. Ezeket az alkatrészeket addig tudjuk pótolni, ameddig lesz működő bontható gép hozzájuk. Ezt követően, már csak akkor lehet feléleszteni, ha lelkes amatőrök legyártanak hozzá helyettesítőket.

De miért is mennek tönkre ezek a MOS IC-k? Elsősorban azért, mert ezeket pár évre gyártották és a gyártó cég megszűnését követően már nem lettek tapasztalatok 10, 20 éves távlatokra. Másodsorban a gyártási technológiában kell keresni a probléma gyökerét. Ugyanis az IC-k burkolata olyan műanyag, ami az évek alatt elöregszik, zsugorodik. Ennek következtében az IC-ben lévő nagyon vékony kivezető szálakat (ami összeköttetésben van az IC lábaival) egyszerűen elnyújtja, elszakítja. A kivezető szálak elnyújtásakor még fognak működni az IC-k, de hő és áram hatására ezek a vékony szálak egyszerűen elégnek. Így az IC-k részben fognak csak működni, vagy egyáltalán nem.

Amikor egy bontott alkatrészt beépítünk egy gépbe, nem tudjuk hogy az éppen mennyire megviselt, vagy előrehaladott állapotú az elöregedése. Ezért miután elkészült egy gép, lehet hogy holnap már nem is fog működni. Ezt elkerülendő felújításkor a gépek szélsőséges terhelést kapnak, ezzel is kiszűrve a későbbi meghibásodás lehetőségét. De a későbbi meghibásodást ezzel sem lehet kizárni.

Összességében kimondható, hogy ezekre a felújításokra a klasszikus garancia sem vállalható fel. Gyűjtőként mi is rendelkezünk olyan kiegészítővel, mint pl. a 1581-es 3,5” floppy meghajtó, amiért 2019-ben 100e Ft-ot adtunk és tudjuk, hogy ez valójában kidobott pénz. Bármikor megállhat benne a floppy meghajtó, ami már nem pótolható (csak helyettesíthető más, hasonló meghajtóval). Helyettesítést követően viszont az értéke már csak töredéke lesz az eredeti vételárnak. Így addig használjuk felújítva, ameddig működik. De addig is sok örömet okoz nekünk.

Fentiekkel kapcsolatban elérhetőségünkön érdeklődhet, a változtatás jogát fenntartjuk.


Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

A Commodore Szerviz tetőtéri feljárata
Commodore Szerviz

szerviz műszerek
Néhány főbb műszer, amiket használunk a restaurálásoknál. Ezek nélkül szinte lehetetlen lenne a munka.

Fluke 54200 TV Signal Generator (összes opcióval) és Tektronix 2430A Digital Oscilloscope (tárolós)
A szignálgenerátor elengedhetetlen a monitorok javításánál. A szignálgenerátor képes paramétereiben változtatható video és RF kimenetekre, PAL/NTSC/SECAM és audio mono/stereo jelekkel.
Commodore Szerviz és Restaurátor | Fluke 54200 TV Signal Generator Commodore Szerviz és Restaurátor | Tektronix 2430A Digital Osciloscope

Philips PM 5539 TV Colour Analyser, PAL/SECAM TV Tester és Tektronix Type 141A PAL Test Signal Generator
A Philips TV színanalizátor elengedhetetlen az RGB színerőség beállításához, monitorok kalibrálásakor.
Commodore Szerviz és Restaurátor | Philips PM 5539 TV Colour Analyser Commodore Szerviz és Restaurátor | Tektronix Type 141A PAL Test Signal Generator

UNAOHM EP507A Universal Professional Field Strength Meter RF jelszintmérő, spectrum képpel
Racal-Dana 1991 nanosecond Universal Counter
Commodore Szerviz és Restaurátor | UNAOHM EP507A Universal Professional Field Strength Meter Commodore Szerviz és Restaurátor | Racal-Dana 1991 nanosecond Universal Counter

Kathrein TV/Radio MeBempfänger MFK-46 (RF/Video tester), Kunkin KP182 DC Electronic Load (DC műterhelés), Powerbox 3303DS DC Power Supply (DC labortápegység), Mesr-100 ESR Meter (Elko ESR mérő) és M6013 Capacitor Meter (Elko kapacitás mérő)
Commodore Szerviz és Restaurátor | Kathrein TV/Radio MeBempfanger MFK-46 (RF/Video tester) Commodore Szerviz és Restaurátor | Kunkin KP182 DC Electronic Load Commodore Szerviz és Restaurátor | Powerbox 3303DS DC Power Supply Commodore Szerviz és Restaurátor | Mesr-100 ESR Meter (Elko ESR mérő), M6013 Capacitor Meter (Elko kapacitás mérő)

Electronic Hot Plate, PCB-k részére fűtőpad (esetleges melegedési hibák előhozására)
E.M.G. Toroid műszer, fokozatosan állítható 0-240V AC feszültség (a 110V -os hálózati eszközökhöz)
Commodore Szerviz és Restaurátor | Electronic Hot Plate Commodore Szerviz és Restaurátor | E.M.G. Toroid AC tápegység

OMSZÖV OE-133 (CMOS/TTL vizsgálóceruza), HQ-Solder/RWF (forrólevegős forrasztóállomás), Commodore 64, Plus 4, 128, 128D, DCR, 1541/II, 1764, 1581, Amiga, Amiga CD32, A590, Primo, Oceanic és TVC PSU (tápegység)
A Commodore 16, 116, ZX Spectrum 16, 48,+ és Enterprise tápegység helyett, labor tápegységet használunk.
Commodore Szerviz és Restaurátor | OMSZÖV OE-133 Commodore Szerviz és Restaurátor | HQ-Solder/RWF, Commodore, TVC PSU

Desoldering Station (kiforrasztóállomás), HR STVDST-01 sorkimenő tesztelő
Commodore Szerviz és Restaurátor | Desoldering Station Commodore Szerviz és Restaurátor | HR STVDST-01 sorkimenő tesztetelő

Genius G450 és GQ-4x4 (e/eepromégető, TTL/CMOS és D/SRAM teszter) stílusosan, UV eprom törlőt használva.
Commodore Szerviz és Restaurátor | Genius G450, GQ-4x4

Commodore VIC20 és 16, 116, Plus 4 hardverteszt
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore VIC 20 Hardver Test Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 16/116/Plus 4 Hardver Test

Commodore 64, 128, 128D, 128DCR, SX-64 és ZX Spectrum 16, 48, +, 128, 128 +2, +3 hardverteszt
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64/128/SX-64 Hardver Test Commodore Szerviz és Restaurátor | ZX Spectrum 16/48/128/128/128 +2, +3 Hardver Test

SD2iEC, XUM1541, Z80SD, Amiga CF kárták, PCMCIA Adapter és Amiga trapdoor RAM-ok teszteléshez
Commodore Szerviz és Restaurátor | SD2iEC, XUM1541, Z80SD, Amiga CF kárták, PCMCIA Adapter teszteléshez Commodore Szerviz és Restaurátor | Amiga trapdoor RAM -ok teszteléshez

Amiga belső, külső FDD, külső GOTEK és Controller teszteléshez
Commodore Szerviz és Restaurátor | Amiga belső, külső FDD, külső GOTEK teszteléshez Commodore Szerviz és Restaurátor | Amiga Controller teszteléshez

Commodore 64C és 128 tesztgépek
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64C teszt gép Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 128 teszt gép

Philips CM 8833 (SCART, Compozite, RGBi/TTL RGB) és Commodore 1801 (Compozite, Chroma-Luma) tesztmonitor
Commodore Szerviz és Restaurátor | Philips CM 8833 teszt monitor Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 1801 teszt monitor

Commodore SFD 1001, Amiga külső - belső FDD és 1541, 1541C, 1541/II referencia floppymeghajtók és lapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore teszt floppy meghajtók SFD 1001, Amiga külső-belső 3,5 FDD Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore teszt floppy meghajtók 1541, 1541C, 1541/II

Commodore 1551, OC-188 és 1570, 1571, 128D referencia floppymeghajtók és lapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore teszt floppy meghajtók 1551, 1571 Commodore Szerviz és Restaurátor | OC-188 teszt floppy meghajtók

Commodore 16 (250443 Rev. A és Rev. B 64KB bővített) és VIC 20 első, második kiadású referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 16 referencialap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore VIC 20 referencialap

Commodore 64 326298 Rev. A és Silver KU-14194HB referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64 326298 Rev. A referencialap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64 Silver KU-14194HB referencialap

Commodore 64 250407 (251137 Rev. B, C) és 250425, 250466 referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64 referencialap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64 referencialap

Commodore 64 250469 (252311 Rev. A, B) és 250469 (252311 Rev. 3, 4) referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64C/G referencialap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64C/G referencialap

Commodore Plus 4 és 128 referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Plus 4 tesztlap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 128 tesztlap

Commodore 128D és 128DCR referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 128D referencialap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 128DCR referencialap

Commodore Amiga 500 Rev. 3 és 5 referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 500 Rev.3 referencilap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 500 Rev.5 referencilap

Commodore Amiga 500 Rev. 6 és 8a referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 500 Rev.6 referencilap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 500 Rev.8a referencilap

Commodore CDTV (RAM bővítéssel, SCSI kártyával, HDD-vel) és Videoton TVC referencialap
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore CDTV referenciagép Commodore Szerviz és Restaurátor | Videoton TVC referencilap

Enterprise 128K és ZX Spectrum 48K referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Enterprise referencialap Commodore Szerviz és Restaurátor | ZX Spectrum 16/48/+ referencialapa változtatás jogát fenntartjuk, az ár bruttó (AM) ár


Commodore Szerviz és Restaurátor | szerviz


bejegyzések, posztok
RetrObright
billentyűzet ceruzás grafitozása!?
gumilábak elöregedése
Plus 4 magyarosítása
Amiga 3,5" DS-DD lemezek halála
Commodore 5 1/4" DS-DD lemezek
DS-HD floppy lemezek használata Commodore Floppy meghajtókban
Amiga gyári floppy lemezek állapota
1541, 1541C floppy meghajtó fejhiba
1571, 128D, 128DCR floppy meghajtó fejhiba
Amiga 600, 1200 Delay és BPF meghibásodása
Delay és BPF beszerzése, helyettesítése
Lúgos akkumulátor CR2032 elemre cserélése
műsorok
tudatosság
disztribució
Commodore Szerviz és Restaurátor | Cloanto distribútor
Commodore Szerviz és Restaurátor | Hyperion distribútor


2730 Albertirsa, Vasút utca 14. | ny: HÉTFŐ, KEDD, CSÜTÖRTÖK, PÉNTEK 10:00-16:00 (szerdán, hétvégén és szünnap ZÁRVA, szerdán gépügyelet)
f: CommodoreSzerviz | e: info@commodoreszerviz.hu | t: +36 53 370 092

Commodore Szerviz és Restaurátor Copyright © 2018

csoportoldalak Napraforgó Szoli, PillePilla, SQIN Kozmetika, Rendszer Z