Commodore Szerviz és Restaurátor - szerviz szolgáltatás
Commodore Szerviz és Restaurátor
C= | szerviz | Commodore | Commodore Amiga, Commodore PC | ZX Spectrum | Enterprise | Atari | Videoton TVC | CPC | HT | billentyűzet | fejlesztések | értékesítés | elérhetőség
első lépések: Commodore 64,SX-64,VIC-20,16,116,+4,128 | Commodore Amiga | ZX Spectrum | Enterprise | Videoton TVC | HT | Amstrad/Schneider CPC


szerviz

szolgáltatás, teljesség igénye nélkül
A 80, 90 évek Commodore, Commodore Amiga, Commodore PC, ZX Spectrum, Enterprise, Amstrad/Schneider CPC, HT, Videoton TVC és Atari számítógépek, monitorok és kiegészítők teljeskörű restaurálása és szervizelése.

Elsősorban régi számítógépek restaurátora vagyok, így a behozott gépek, eszközök esetleges javítása mellett minden esetben azok teljes átnézése, Re-Cap, tesztelése és tisztítása is, elvégzésre kerül. Amennyiben javított a gép, úgy annak újra lebontása és felépítése. Szűkség esetén a rohadt, oxidálódott foglalatok és csatlakozók cseréje. Minden gépre, eszközre szinte ugyanannyi időt fordítok, ebből kifolyólag nagyobb a restaurálási várakozás. Ezzel viszont kiküszöbölőm az esetleges garanciális, és egyébb problémákat.

UV epromra ROM tartalom írása, szükség szerinti PIN 24 - 28 paneles átalakítóval. Hivatalos Cloanto vagy Hyperion Kickstart ROM írása, akár váltható verzióval (panelra szerelt változatban).

„Re-Cap”, a készülékek teljes elektrolitikus kondenzátorának cseréje (radiál, axiál és chip kondenzátor cseréje, kizárólag azonos fajtákra). Re-Cap -ot vállogatott NICHICON 5000h 20% kondenzátorokkal történik. Amiga számítógépek esetében PANASHONIC 5000h 20% kondenzátorokkal. Mivel az Axiál kondenzátorok nehezen beszerezhetőek, így a gyártó és kiegészítő érték eltérőek lehetnek.

video, VGA monitorok javítása, kalibrálása
floppy meghajtók szervizelése, kalibrálása
billentyűzet fólia csere
gumis érintezőjű billentyűzet javítása, esetenként újra grafitozása, gombok pótlása
szerelhető vasmagos (nehéz) és kapcsolóüzemű (könnyű) tápegységek felújítása
tápegységek műterheléses vizsgálata
számítógépekhez videó kábelek gyártása (Scart, RCA, S-Video végződésekkel)
számítógépek, esetleges módosításainak elvégzése
reset gomb beépítése
akkumulátorok cseréje modern cserélhető és fix modellekre
gumi lábak pótlása, utángyártott szín azonos talpakkal
stb.

Mielőtt tovább olvasna, egy kis segítség Commodore számítógépek használatának első lépéseiről: Commodore 64, SX-64, 16, 116, Plus 4 és 128 első lépések.

szervizelés menete
Szerviz szolgáltatás dokumentálása, minden esetben elektronikus úton történik. Nyilvántartáshoz a „MunkaLap 3” szerveres programot (mely e-mail klienssel kommunikál) használom. Dokumentáláshoz, elektronikus fotósorozat is készül, melyet természetesen rendelkezésre is bocsájtok.

Minden személyesen, vagy postai úton megérkezett eszközökről fotósorozat készül. Szervizelés folyamán szinte minden lépés fotóval dokumentálásra kerül és munkalapján részletes leírással kiegészítve.

Beérkezéskor a készülék/készülékek kapnak egy tervezett dátumot is, mikor a tényleges javításra sor kerül. A nagyszámú eszközök miatt ez a tervezett dátum több hónapra előre kalkulált, viszont, ha egy eszközzel pl. 1 – 1,5 napot is eltöltök (komolyabb probléma esetén), úgy ez a dátum sajnos tolódhat.

Évek óta tartó, nagy számú készülékszám miatt bevizsgálást nem tudok biztosítani. Amennyiben a felújítást közben kirívó eset fordul elő, akkor az egyeztetésre kerül. Így eldönthető a folytatás.

Szervizelés folyamataként, minden készülék teljes külső-belső vegyszeres takarításon, panelok teljes „Re-Cap” -on, panel vegyszeres tisztítási folyamaton esik át. A kifolyt elektrolit folyadékok semlegesítését is megkapja, így azok további károsodást nem tudnak okozni.
Ezzel egyidejűleg a teljes forrasztás, fóliák (trace, pad és lúg által megmart ónok kezelése) átvizsgálása, szükség szerinti javításuk, érintkezők kontakt tisztítása történik. Amely csatlakozó kontakthibás, az cserére kerül. Monitorok és meghajtók esetében teljes ellenőrzés és beállítás.
Elkészült eszközök, hardveres tesztet követően 30 perces próba üzem után kerülnek csak átadásra.

Ezt követően, munkalapra minden információ rákerül, ami történt egy - egy eszközzel. Munkalap lezárását követően a szervizelés alatt készített fotósorozatok is átadására kerülnek.

Amennyiben postai úton kerül átadásra a megjavított eszköz, úgy azt kizárólag személyre szóló ajánlott levélként, vagy postai csomagküldeményként kerülnek feladásra. Feladásról kapott bizonylat másolatát is az ügyfél rendelkezésére bocsájtom.

THT technológia
THT (lyukfuratolt) technológia esetében is gondot okoz az elektrolit kondenzátor és a lúgos akkumulátorok elektrolit folyadékok kifolyása.

Folyadék a PCB -n (panelon), nem csak a lakk réteget rohassza szét, ha nem a vezetőket, galvánfuratokat és a forrasztási pontokat.

Elektrolit folyadék semlegesítése előtt nem csak azok okozói kerülnek eltávolításra, hanem a környezetében károsított passzív elemek és akár IC -k, foglalatok is.

Amennyiben ezek alatt, környezetében nincs semlegesítve az elektrolit folyadék, úgy az tovább rohassza az alkatrészeket és vezetőket. (Ha ez nincs semlegesítve, akkor nagy eséllyel mondhatom a lap menthetetlen lesz később.)

Ennek a folyamatnak révén az Amiga gépek Re-Cap költsége jelentősebb.
Commodore Amiga 500, 500+ gépek esetében 15.000.-Ft mely tartalmazza a munkadíjat és anyagokat, de nem tartamazza az IC -k, foglalatok bontását és újraépítését (+ javítás, ha szükséges) + mosás
Commodore Amiga 1000, 1500, 2000 gépek esetében, bevizsgálás követően kerül az ármeghatározásra + mosás

SMD technológia
SMD (felületszerelt) technológia az AGA -s gépek Amiga 1200, 3000, 4000, CD32 és az Amiga 600. Bár ez utóbbi nem AGA -s, de SMD technológiás.

Ezek a korai SMD elektrolitikus kondenzátorok olyan maró elektrolit folyadékot tartalmaznak, amik sokkal nagyobb kárt okoznak a PCB -n, mint THT társaik.

Ez a folyadék nem csak a vezetőket, de a pad -eket, tekercseket is (Delay és BPF) tönkre teszik.

Ezért, mikor eltávolításra kerülnek ezek a kondenzátorok, akkor a környezetükben lévő 100-150db passzív elem is cserélve lesz. Sőt, környezetükben lévő IC -k is bontásra és újra visszaépítésre kerülnek. Ezzel biztosítva az elektrolit folyadék biztonságos semlegesítését.

Nem egy esetben tapasztaltam, hogy csak a Re-Cap -olt gépek mindegyike egytől egyig pár hónap alatt elhalálozik. Ugyan is ez a folyadék folytatja a lakkréteg és IC -k alatt a káros hatásukat. Ez esetben 50% -ban menthető a lap.

Ennek a folyamatnak révén az Amiga gépek Re-Cap költsége jelentősebb.
Commodore Amiga 600, 1200 gépek esetén 28.000.-Ft mely tartalmazza a munkadíjat és anyagokat (+ javítás, ha szükséges) + mosás
Commodore Amiga CD32 esetében 30.000.-Ft mely tartalmazza a munkadíjat és anyagokat (+ javítás, ha szükséges) + mosás
Commodore Amiga 3000, 4000 gépek esetében, bevizsgálás követően kerül az ármeghatározásra + mosás

anyag árak
Mivel a készülékek közel 30 évesek, ezért kereskedelmi forgalomban szinte alig kapható hozzájuk új alkatrész. Ezért az esetek túlnyomó részében bontott alkatrészeket használunk a javításhoz. Így az alkatrész árak 1.- Ft -tól akár több ezer forint is lehet. Ez utóbbi nagyban függ a bontható készülékek beszerzési árától. Sokszor előfordulhat, hogy ugyan az az alkatrésznek más és más az ára, ezért kérjük, hogy minden esetben érdeklődjön.

munka díj
Szerviz és restaurálási díj 3.500.- HUF/óra, mely harminc perces keretekkel kerülnek elszámolásra.

garancia
Ahogy jeleztem, ezek a készülékek 80 -as, 90 -es években készültek és nem igazán lelhető már fel hozzájuk alkatrész. Gyártásuk szinte a Commodore, illetve MOS korszak végével meg is szűntek. Amikkel találkozunk, azok is raktárakban visszamaradt, teszteletlen alkatrészek. Ami nehezíti még a javítást, hogy a készülékekben található segéd alkatrészek, mint pl. logikai IC -k, passzív elemek, ezek gyártását is jó ideje leállították. Így nem maradt más, mint fellelt készülékekből kinyerni a működő alkatrészeket, melyek ez által már bontott alkatrészeknek minősülnek.

Amit viszont nem szabad elfelednünk, hogy ezeket a készülékeket pár évre gyártották. Az, hogy a mai napig működnek… senki nem érti. Nincs megfelelő irányelv, ezen készülékek tartásáról, üzemeltetéséről, ami befolyásolna a szavatosságukat, működésüket. Annyit azért tapasztalunk, hogy felújítást követően havonta, vagy legalább pár havonta bekapcsolva, ezek a készülékek jó kondícióban maradnak. Tárolásukról annyi elmondható, ha nem használjuk zacskózzuk be (nem kell hermetikusan) és tegyük el szekrénybe, a tárolt helység legyen fűtött. Dohos, fűtetlenpince, vagy padlás biztosan kárt tesz bennük.

Minden készüléktípusnak van tipikus alkatrésze, ami az esetek 90% -ban elhalálozik. Ezeket az alkatrészeket addig tudjuk pótolni, ameddig lesz működő bontható gép hozzájuk. Ezt követően, már csak akkor lehet feléleszteni, ha lelkes amatőrök legyártanak hozzá helyettesítőket.

De miért is mennek tönkre ezek a MOS IC -k? Első sorban azért, mert ezeket pár évre gyártották és a gyártó cég megszűnését követően már nem lettek tapasztalatok 10, 20 éves távlatokra. Másod sorban a gyártási technológiában kell keresni a probléma gyökerét. Ugyan is az IC -k burkolat olyan műanyag, ami az évek alatt öregedik, zsugorodik. Ennek következtében az IC -ben lévő nagyon vékony kivezető szállakat (ami összeköttetésbe van az IC lábaival) egyszerűen elnyújtja, elszakítja. Kivezető szállak elnyújtásakor még fognak működni az IC -k, de hő és áram hatására ezek a vékony szállak egyszerűen elégnek. Így az IC -k részben fognak csak működni, vagy egyáltalán nem.

Mikor egy bontott alkatrészt beépítünk egy gépbe, nem tudjuk az éppen mennyire megviselt, vagy előrehaladott állapotú az öregedése. Ezért mikor elkészül egy gép, lehet holnap már nem is fog működni. Ezt elkerülve felújításkor a gépek szélsőséges terheléseket kapnak, ezzel is kiszűrve a későbbi meghibásodás lehetőségét. De, a későbbi meghibásodást nem lehet kizárni.

Összességében kimondható, hogy ezekre a felújításokra a klasszikus garancia nem vállalható. Gyűjtőként én is rendelkezem olyan kiegészítővel, mint pl. 1581 3,5” floppy meghajtó, amiért 2019 -ben 100e Ft -ot adtam és tudom ez kidobott pénz. Bármikor megállhat benne a floppy meghajtó, ami már nem pótolható (csak helyettesíthető más, hasonló meghajtóval). Helyettesítést követően, viszont az értéke már csak töredéke a vételárnak. Így addig használom, felújítva, ameddig működik. Viszont, addig is sok örömet okoz nekem.

Fentiekkel kapcsolatban elérhetőségünkön érdeklődhet, továbbá a változtatás jogát fenntartjuk.


Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz tetőtéri feljárata
Commodore Szerviz

szerviz műszerek
Néhány főbb műszer, amiket használok a restaurálásoknál, de ezek nélkül szinte lehetetlen lenne a munkám.

Fluke 54200 TV Signal Generator (összes opcióval) és Tektronix 2430A Digital Osciloscope (tárolós)
Szignálgenerátor elengedhetetlen a monitorok javításánál. A szignálgenerátor képes paramétereiben változtatható video és RF kimenetekre, PAL/NTSC/SECAM és audio mono/stereo jelekkel.
Commodore Szerviz és Restaurátor | Fluke 54200 TV Signal Generator Commodore Szerviz és Restaurátor | Tektronix 2430A Digital Osciloscope

Philips PM 5539 TV Colour Analyser, PAL/SECAM TV Tester és Tektronix Type 141A PAL Test Signal Generator
A Philis TV színanalizátor elengedhetetlen az RGB színerőség beállításához, monitorok kalibrálásakor.
Commodore Szerviz és Restaurátor | Philips PM 5539 TV Colour Analyser Commodore Szerviz és Restaurátor | Tektronix Type 141A PAL Test Signal Generator

UNAOHM EP507A Universal Professional Field Strength Meter RF jelszintmérő, spectrum képpel
Racal-Dana 1991 nanosecond Universal Counter
Commodore Szerviz és Restaurátor | UNAOHM EP507A Universal Professional Field Strength Meter Commodore Szerviz és Restaurátor | Racal-Dana 1991 nanosecond Universal Counter

Kathrein TV/Radio MeBempfänger MFK-46 (RF/Video tester), Kunkin KP182 DC Electronic Load (DC műterhelés), Powerbox 3303DS DC Power Supply (DC labortápegység), Mesr-100 ESR Meter (Elko ESR mérő) és M6013 Capacitor Meter (Elko kapacitás mérő)
Commodore Szerviz és Restaurátor | Kathrein TV/Radio MeBempfanger MFK-46 (RF/Video tester) Commodore Szerviz és Restaurátor | Kunkin KP182 DC Electronic Load Commodore Szerviz és Restaurátor | Powerbox 3303DS DC Power Supply Commodore Szerviz és Restaurátor | Mesr-100 ESR Meter (Elko ESR mérő), M6013 Capacitor Meter (Elko kapacitás mérő)

Electronic Hot Plate, PCB -k részére fűtőpad (esetleges melegedési hibák előhozására)
E.M.G. Toroid műszer, fokozatosan állítható 0-240V AC feszültség (a 110V -os hálózati eszközökhöz)
Commodore Szerviz és Restaurátor | Electronic Hot Plate Commodore Szerviz és Restaurátor | E.M.G. Toroid AC tápegység

OMSZÖV OE-133 (CMOS/TTL vizsgálóceruza), HQ-Solder/RWF (forrólevegős forrasztóállomás), Commodore 64, Plus 4, 128, 128D, DCR, 1541/II, 1764, 1581, Amiga, Amiga CD32, A590, Primo, Oceanic és TVC PSU (tápegység)
Commodore 16, 116, ZX Spectrum 16, 48,+ és Enterprise tápegység helyett, labor tápegységet használok.
Commodore Szerviz és Restaurátor | OMSZÖV OE-133 Commodore Szerviz és Restaurátor | HQ-Solder/RWF, Commodore, TVC PSU

Desoldering Station (kiforrasztóállomás), HR STVDST-01 sorkimenő tesztetelő
Commodore Szerviz és Restaurátor | Desoldering Station Commodore Szerviz és Restaurátor | HR STVDST-01 sorkimenő tesztetelő

Genius G450 és GQ-4x4 (e/eepromégető, TTL/CMOS és D/SRAM teszter) stílusosan, UV eprom törlőt használva.
Commodore Szerviz és Restaurátor | Genius G450, GQ-4x4

Commodore VIC20 és 16, 116, Plus 4 hardver teszt
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore VIC 20 Hardver Test Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 16/116/Plus 4 Hardver Test

Commodore 64, 128, 128D, 128DCR, SX-64 és ZX Spectrum 16, 48, +, 128, 128 +2, +3 hardver teszt
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64/128/SX-64 Hardver Test Commodore Szerviz és Restaurátor | ZX Spectrum 16/48/128/128/128 +2, +3 Hardver Test

SD2iEC, XUM1541, Z80SD, Amiga CF kárták, PCMCIA Adapter és Amiga trapdoor RAM -ok teszteléshez
Commodore Szerviz és Restaurátor | SD2iEC, XUM1541, Z80SD, Amiga CF kárták, PCMCIA Adapter teszteléshez Commodore Szerviz és Restaurátor | Amiga trapdoor RAM -ok teszteléshez

Amiga belső, külső FDD, külső GOTEK és Controller teszteléshez
Commodore Szerviz és Restaurátor | Amiga belső, külső FDD, külső GOTEK teszteléshez Commodore Szerviz és Restaurátor | Amiga Controller teszteléshez

Commodore 64C és 128 teszt gépek
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64C teszt gép Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 128 teszt gép

Philips CM 8833 (SCART, Compozite, RGBi/TTL RGB) és Commodore 1801 (Compozite, Chroma-Luma) teszt monitor
Commodore Szerviz és Restaurátor | Philips CM 8833 teszt monitor Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 1801 teszt monitor

Commodore SFD 1001, Amiga külső - belső FDD és 1541, 1541C, 1541/II referencia floppy meghajtók és lapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore teszt floppy meghajtók SFD 1001, Amiga külső-belső 3,5 FDD Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore teszt floppy meghajtók 1541, 1541C, 1541/II

Commodore 1551, OC-188 és 1570, 1571, 128D referencia floppy meghajtók és lapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore teszt floppy meghajtók 1551, 1571 Commodore Szerviz és Restaurátor | OC-188 teszt floppy meghajtók

Commodore 16 (250443 Rev.A és Rev.B 64KB bővített) és VIC 20 első, második kiadású referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 16 referencialap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore VIC 20 referencialap

Commodore 64 326298 Rev.A és Silver KU-14194HB referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64 326298 Rev.A referencialap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64 Silver KU-14194HB referencialap

Commodore 64 250407 (251137 Rev. B, C) és 250425, 250466 referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64 referencialap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64 referencialap

Commodore 64 250469 (252311 Rev. A, B) és 250469 (252311 Rev. 3, 4) referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64C/G referencialap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 64C/G referencialap

Commodore Plus 4 és 128 referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Plus 4 tesztlap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 128 tesztlap

Commodore 128D és 128DCR referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 128D referencialap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 128DCR referencialap

Commodore Amiga 500 Rev.3 és 5 referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 500 Rev.3 referencilap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 500 Rev.5 referencilap

Commodore Amiga 500 Rev.6 és 8a referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 500 Rev.6 referencilap Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore 500 Rev.8a referencilap

Commodore CDTV (RAM bővítéssel, SCSI kártyával, HDD -vel) és Videoton TVC referencilap
Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore CDTV referenciagép Commodore Szerviz és Restaurátor | Videoton TVC referencilap

Enterprise 128K és ZX Spectrum 48K referencialapok
Commodore Szerviz és Restaurátor | Enterprise referencialap Commodore Szerviz és Restaurátor | ZX Spectrum 16/48/+ referencialapa változtatás jogát fenntartjuk, az ár bruttó (AM) ár


Commodore Szerviz és Restaurátor | szerviz


bejegyzések, posztok
RetrObright
billentyűzet ceruzás grafitozása!?
gumi lábak elöregedése
Plus 4 magyarosítása
Amiga 3,5" DS-DD lemezek halála
Commodore 5 1/4" DS-DD lemezek
DS-HD floppy lemezek használata Commodore Floppy meghajtókban
Amiga gyári floppy lemezek állapota
1541, 1541C floppy meghajtó fejhiba
1571, 128D, 128DCR floppy meghajtó fejhiba
Amiga 600, 1200 Delay és BPF meghibásodása
Delay és BPF beszerzése, helyettesítése
Lúgos akkumulátor CR2032 elemre cserélése
műsorok
tudatosság
disztribució
Commodore Szerviz és Restaurátor | Cloanto distribútor
Commodore Szerviz és Restaurátor | Hyperion distribútor


2730 Albertirsa, Vasút utca 14. | ny: HÉTFŐ, KEDD, CSÜTÖRTÖK, PÉNTEK 10:00-16:00 (szerdán, hétvégén és szünnap ZÁRVA, szerdán gépügyelet)
f: CommodoreSzerviz | e: info@commodoreszerviz.hu | t: 53 / 370-092

Commodore Szerviz és Restaurátor Copyright © 2018

csoportoldalak Napraforgó Szoli, PillePilla, SQIN Kozmetika, Rendszer Z